Aantal aangemelde vacatures bij VDAB steeg het afgelopen jaar met meer dan 40%

Bij VDAB werden er in juni dit jaar 34.908 vacatures aangemeld, wat een stijging betekent met 3,4% tegenover dezelfde maand vorig jaar. De voorbije jaar werden 407.072 vacatures (uitgezonderd uitzendopdrachten) toegevoegd aan VDAB en dat is een stijging van maar liefst 41,9% tegenover de periode van twaalf maanden daarvoor. Voor de twaalfde maand op rij kent VDAB een historisch hoog vacaturecijfer. Vlaams minister van Werk Jo Brouns wil met de uitvoering van het pas afgesloten Vlaams Werkgelegenheidsakkoord de vele openstaande vacatures terugdringen om de werkzaamheidsgraad tot 80% te tillen.

Algemene analyse

Er dreigen onweerswolken boven onze economie. De inflatie piekt, aanvoerketens stokken, de energieprijzen blijven hoog en het begrotingstekort van de nv België is zorgwekkend. De realiteit is bovendien zo dat de mismatch tussen vraag en aanbod op onze Vlaamse arbeidsmarkt nog nooit zo pertinent was. Het is daarom cruciaal voor onze economische groei en onze welvaart dat we zo snel mogelijk werk maken van de uitvoering van het werkgelegenheidsakkoord.

Als we de koopkracht van onze werknemers willen behouden en competitieve bedrijven willen, moeten we zoveel mogelijk openstaande vacatures invullen. Elke werkzoekende die een job vindt, levert een winst op van 30.000 euro via  meer sociale bijdragen en minder uitgaven via uitkeringen.

Vlaanderen wil deze legislatuur alvast 120.000 extra Vlamingen aan de slag krijgen. Dan zullen we afklokken op ongeveer 78,2%, een sterke stap richting de globale doelstelling van 80% werkzaamheidsgraad. Van de 120.000 hebben we er deze legislatuur – ondanks de coronacrisis – al 66.100 aan de slag gekregen. Met het Werkgelegenheidsakkoord moeten hier nog eens minstens 33.000 mensen bij komen.

De cijfers

Het voorbije jaar werden onder andere 16.401 vacatures aangemeld in de horeca- en toerismesector, wat we kunnen verklaren door het opnieuw openzetten van de samenleving na de coronacrisis. Dat is een stijging met maar liefst driekwart in de voorbije 12 maanden. In juni werden er 1.477 vacatures aangemeld bij VDAB voor horeca en toerisme en 1.363 vacatures in de primaire sector. In dat laatste geval gaat het maar liefst om een verdubbeling in vergelijking met juni vorig jaar.

Slechts drie sectoren hebben minder vacatures gemeld dan in de vorige periode van twaalf maanden: Hout- en meubelindustrie (-24% in vergelijking met juni 2021), Diensten aan personen (-53%) en Overige industrie (-53%). De vraag vanuit Vervaardiging van transportmiddelen en Vervaardiging van bouwmaterialen groeide wel (met iets meer dan 10%), maar blijft nog ver achter bij de globale groei van het aantal vacatures bij VDAB.

Uiteindelijk noteert Vlaanderen voor de 12de maand op rij een historisch hoog vacaturecijfer. Dit dwingt ons om de match zo efficiënt mogelijk te maken tussen werkzoekenden en werkgevers.

Van krapte naar kansen

Eind juni telde de VDAB 87.130 openstaande vacatures, terwijl het aantal werkzoekenden daalt. Dat betekent dat het werkelijk alle hens aan dek is en dat we drempels moeten wegnemen die mensen weerhouden om de stap naar een job te zetten. Het is ook zo dat er nog nooit zoveel Vlamingen aan de slag als vandaag. In het 1e kwartaal van 2022 klopten we af op 76,6%, wat een record is.

Vanuit Vlaanderen doen we ontzettend veel om naar die 80% doelstelling toe te werken.

  • We investeren in een slagkrachtige VDAB. We focussen ons meer dan ooit om de groep van de niet-beroepsactieven: langdurig zieken, leefloners, herintreders, mensen met een arbeidsbeperking,… Zo willen we deze legislatuur maar liefst om en bij de 30.000 re-integratietrajecten voor langdurig zieken uitwerken. Daarnaast zal VDAB de contactstrategie bijsturen:

    • Voor de nieuwe werkzoekenden wordt zo snel mogelijk na inschrijving via een inschattingsgesprek, een inschatting gemaakt tussen zij die zelfredzaam zijn m.b.t. hun zoektocht naar werk en zij die hiertoe niet zelfredzaam zijn. Op die manier kan er veel sneller een traject op maat worden geboden.

    • Voor zij die niet zelfredzaam zijn m.b.t. hun zoektocht naar werk volgt op zeer korte termijn een face-to-facegesprek met een bemiddelaar. Zeker voor deze groep is persoonlijk contact cruciaal en moet dit worden geïntensifieerd. Op die manier willen de sociale partners en de Vlaamse Regering de nieuwe werkzoekenden sneller en beter bereiken.

  • We investering in concrete samenwerkingsovereenkomsten tussen VDAB en de lokale besturen die een antwoord bieden op de lokale uitdagingen;

  • Er is het aankomende Individueel Maatwerk;

  • Er zijn meer dan 80 lokale ESF-projecten lopende die de mensen in hun eigen omgeving naar een job begeleiden;

  • Werken moet lonen. Daarom zullen ruim 730.000 werknemers vanaf eind dit jaar een Vlaamse jobbonus kunnen ontvangen, die fiscaal volledig vrijgesteld zal zijn;

  • We werken aan de uitvoering van een nieuw Vlaams Werkgelegenheidsakkoord met de sociale partners om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en versneld en versterkt toe te werken naar die 80% werkzaamheidsgraad. We investeren maar liefst 100 miljoen euro. Het is de bedoeling om meer dan 33.000 mensen extra aan de slag krijgen.

Het is natuurlijk zo dat Vlaanderen de federale regering nodig heeft in functie van een uitgekiend arbeidsmarktbeleid. Het zou daarom ook een goede zaak zijn mocht de federale minister van Werk de arbeidsdeal door het parlement krijgt voor het zomerreces. Alleen samen kunnen we voldoende stappen vooruit zetten richting de 80%.

Minister van Werk Jo Brouns: ‘Ik wil maximaal gebruik maken van de instrumenten die Vlaanderen heeft, maar enkel en alleen hiermee gaan we er niet komen. Om onze ambities te halen moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, in het bijzonder ook de federale overheid. Ik zal sterk op de nagel van het asymmetrisch beleid kloppen: zacht als het kan en hard als het moet. De Vlaamse en federale overheid moeten elkaar versterken.’

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: ‘Nog nooit waren er zoveel Vlamingen aan de slag als vandaag, en ook het aantal werkzoekenden is historisch laag. Toch staan er nog heel veel vacatures open. Dit is goed, want elke openstaande vacature is een kans voor een werkzoekende of niet-beroepsactieve op een positieve wending. Samen met onze minister,  en de sociale partners zetten we ons ten volle in voor de uitvoering van het werkgelegenheidsakkoord, om nieuwe mensen aan te trekken, de blik van werkgevers te openen, en goeie matches te maken. Samen sterk voor werk.”

Vorige
Vorige

Ook Vlamingen met beperkte kennis van het Nederlands zijn meer dan welkom op onze arbeidsmarkt

Volgende
Volgende

Van return-to-work-begeleiding over deeleconomie in laadinfrastructuur tot tijdelijke kwalitatieve zorg organiseren: Vlaanderen investeert in 8 innovatieve Limburgse starters