Van return-to-work-begeleiding over deeleconomie in laadinfrastructuur tot tijdelijke kwalitatieve zorg organiseren: Vlaanderen investeert in 8 innovatieve Limburgse starters

69 innovatieve en ambitieuze startersprojecten krijgen 50.000 euro steun van Vlaams minister van Economie Jo Brouns via de tweede oproep ‘Innovatie Starterssteun’. Daarmee krijgen startende ondernemers de kans op begeleiding en financiering om hun vernieuwende ideeën op de markt te brengen. In de toekomst is dit goed voor meer dan 400 jobs en een geschatte economische impact van ruim 300 miljoen. 8 Limburgse kandidaten werden door de jury geselecteerd

Begin 2021 lanceerde Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een tweede oproep ‘innovatieve starterssteun‘. Deze steunmaatregel werd in 2021 ingevoerd omdat innovatieve starters als pril bedrijf doorgaans enkele drempels ervaarden bij de toegang tot de reguliere subsidiekanalen. Met de ‘innovatieve starterssteun’ wordt begeleiding en een vast bedrag van 50.000 euro voorzien ter ondersteuning innovatieve en beloftevolle starters. Het doel is met de projectresultaten financiers succesvol te overtuigen en verder te groeien.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns zette met veel enthousiasme deze steunmaatregel verder. Ook de tweede oproep leverde een breed scala aan innovatieve projecten op. 117 beloftevolle starters meldden zich aan en 78 dienden een steunaanvraag in, met ICT en diensten als belangrijkste domeinen. VLAIO selecteerde 69 starters omwille van hun pioniersrol en economisch interessant idee.

‘Op deze manier steunen we jonge ondernemers die nog in een zeer onzekere fase zitten,’ zegt minister van Economie Jo Brouns. ‘Het financiële aspect kan een enorme drempel vormen om een bedrijf op te richten, en daar tonen we dat Vlaanderen in deze jonge starters investeert. Deze investeringen zullen een waardevolle impact hebben op het economische weefsel van onze provincie.’

Re-integratiebegeleiding , laadinfrastructuur delen, vrije kamers voor kwalitatieve zorg

In Limburg ontvangen 8 van de 16 kandidaten na beoordeling van de jury steun om hun startersproject te realiseren.

Een van die starters is Track Abilities. Deze onderneming wil een persoonlijk begeleidingstraject aanbieden aan slachtoffers van arbeidsongevallen, gericht op professionele re-integratie. Track Abilities richt zich op mogelijkheden in plaats van op “wat niet meer kan”. Door die aanpak worden de arbeidscapaciteiten gemaximaliseerd.

Co-laden is een ander voorbeeld. Enerzijds ontwikkelt dit bedrijf een uitklapbare valarm voor rijwoningen om het voetpad te overbruggen bij het laden van elektrische wagens. Anderzijds legt Co-laden zich toe op de ontwikkeling van een deellaadplatform. Dit platform is een op maat gemaakte buurtcommunity waarbij de bewoners comfortabel, zorgeloos, verzekerd thuis kunnen laden met het prijsvoordeel van het privénet.

Ook Geriatro krijgt streun. Dit is een online marktplaats voor tijdelijk verblijf in woonzorgcentra. Je kan er na bijvoorbeeld een hospitalisatie of ziekte onder begeleiding verder herstellen, maar ook bij minder acute situaties zoals tijdens de vakantieperiode van de familie of mantelzorger. Met de innovatieve starterssteun wordt het platform uitgebreid met innovatieve datavisualisatie en expert interfaces om transitionele zorg te organiseren vanuit ziekenhuizen.

Een stapsgewijs proces dat begeleiding centraal stelt

Bij de aanmelding konden de starters kiezen voor begeleiding door één van deze 10 leden van het VLAIO-netwerk: Agoria, Sirris, Imec-istart, Voka, Unizo, Netwerk Ondernemen, Start-it @ KBC, Birdhouse, Flanders DC en Flanders’ Space of het VLAIO Team Bedrijfstrajecten. Elke VLAIO-partner kon uit de aanmeldingen gemiddeld een 10-tal starters als kandidaat voorstellen aan VLAIO voor preselectie. De voorstellen werden gescreend op de fit met de criteria en de 80 sterkste starters mochten in mei meedingen naar de subsidie via een pitch. De starters werden doorheen dit proces begeleid bij de uitwerking van hun ondernemersidee. De starters mogen maximum 2 jaar oud zijn en moeten een pioniersrol opnemen en een belangrijke economische impact ambiëren. Het project moet gericht zijn op het aanpakken van de uitdagingen  met een realistisch plan en gedragen door een competent team.

Voor alle 69 projecten samen werd een steun van 3,45 miljoen euro toegekend, waarvan de gezamenlijke economische impact bij succes wordt geschat op ruim 300 miljoen euro en het verwachte aantal jobs op meer dan 400 jobs.

Vorige
Vorige

Aantal aangemelde vacatures bij VDAB steeg het afgelopen jaar met meer dan 40%

Volgende
Volgende

Vlaamse Regering keurt nieuwe samenstelling STEM-platform goed