Aantal langdurig werkzoekenden in Vlaanderen daalt

Eind vorige maand telde VDAB 183.341 werkzoekenden, wat ten opzichte van september 2021 een daling van 5% betekent (+/- 5.400 personen). Opvallend is dat er voor de tweede maand op rij een daling is in het aantal langdurig werkzoekenden: ten opzichte van vorige maand spreken we van ongeveer 2.500 minder werkzoekenden die langer dan 2 jaar werkzoekend zijn. Uit cijfers van VDAB blijkt dat 9 op de 10 werkzoekenden in bemiddeling is bij VDAB of ondertussen bezig is met een voortraject of opleiding. Minister van Werk Jo Brouns wil via de uitvoering van het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord ook meer dan ooit nieuwe talenten uit de groep van de anders-beroepsactieven overtuigen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Zo zal hij onder andere werk maken van de invoering van een financiële stimulans voor mensen zonder werkloosheidsuiktering die een knelpuntopleiding volgen. 

Op 30 september 2022 waren er 271.575 burgers bij VDAB ingeschreven. 68% was werkzoekend, 27% werkend, en 6% student of andere. Het aantal werkzoekenden bedraagt in september 183.341. De werkzoekendengraad, zijnde de verhouding van het aantal werkzoekenden woonachtig in Vlaanderen ten opzichte van de Vlaamse beroepsbevolking, bedroeg 5,8%, terwijl dit in september 2021 nog om 6,1% ging. Ten opzichte van september vorig jaar is er ook een daling van het aantal werkzoekenden (-5%).  

Er zijn in september 2022 enkele opvallende verschuivingen op te merken, zoals de sterke daling in het aantal langdurig werkzoekenden. Het aantal werkzoekenden die 1 à 2 jaar werkzoekend is, is gedaald met 23% tegenover september het jaar ervoor, daarenboven is ook het aantal dat langer dan 2 jaar werkzoekend is met 8% gedaald. Het aandeel van de werkzoekenden met een werkloosheidsduur van meer dan 1 jaar bedraagt dit jaar 50%, ten opzichte van 55% in september 2021. Minister van Werk Jo Brouns: ‘Dat is goed nieuws, want we weten uit de praktijk dat wie al meer dan 2 jaar niet aan de slag is, doorgaans aanzienlijk meer drempels ervaart om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten.’ 

Daarnaast heeft ongeveer één vijfde van de werkzoekenden een arbeidsbeperking. Ten opzichte van september 2021 is dat aantal gedaald met 10%, ofwel een daling van 1.636 werkzoekenden.  

Volgens minister Brouns zijn de cijfers hoopgevend. ‘Het stemt hoopvol dat het aantal werkzoekenden waarvan we weten dat ze het moeilijker hebben om de stap naar een job te zetten aan het dalen is. Zowel het aantal langdurig werkzoekenden als het aantal werkzoekenden met een arbeidsbeperking is aanzienlijk verminderd tegenover een jaar geleden.’ 

Impulsen voor langdurig werkzoekenden 

Minister Brouns wil via de uitvoering van het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord gerichter en intensiever te werk gaat om mensen te bereiken en te ondersteunen in hun weg naar een job. Hier zal hij ook verdere stappen in nemen: zo zullen mensen die langdurig werkzoekend zijn, zijnde langer dan 2 jaar, in de loop van volgend jaar ook een extra financiële stimulans krijgen om knelpuntopleidingen te volgen.  

Deze stimulans zal op drie verschillende momenten voorzien worden: bij het aanvatten van een opleiding, bij het succesvol afronden van een opleiding en na één maand tewerkstelling. Hierdoor worden werkzoekenden extra aangemoedigd en wordt de match tussen vacatures en werkzoekenden verkleind. ‘De versterkte aandacht voor de opvolging van werkzoekenden en de toegenomen kansen op de arbeidsmarkt zorgen er voor dat deze doelgroepen meer kansen krijgen,’ besluit minister Brouns. 

Vorige
Vorige

Vlaamse ondernemingen investeren significant in Onderzoek en Ontwikkeling

Volgende
Volgende

28% mogelijke herintreders wil aan de slag