Besloten vennootschap ‘Flanders Technology and Innovation’ opgericht
De Vlaamse Regering heeft op woensdag 13 december samen met zeven privé-investeerders de besloten vennootschap (BV) ‘Flanders Technology and Innovation’ opgericht. De vennootschap wordt een belangrijke katalysator voor investeringen in technologische en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
De investerende bedrijven zijn Brussels Airport Company, KBC, COI, Cronos Groep, CEGEKA, Proximus en Telenet. De historische en nog bestaande vzw ‘Flanders Technology International’, eigenaar van de naam en het merk FTI, is medeoprichter. De zeven privé-investeerders brengen elk 500.000 euro aan vermogen in, de Vlaamse overheid van haar kant 1 miljoen euro. De Vlaamse overheid is dus minderheidsaandeelhouder in deze vennootschap. Dit zorgt ervoor dat de bv FTI in alle onafhankelijkheid zal kunnen werken, en het beste van verschillende werelden bij elkaar kan brengen.
De rechtspersoon heeft tot doel een platform te creëren waar data, knowhow en innovatieve ideeën worden samengebracht. Daardoor kan FTI een katalysator worden voor investeringen in technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. De ambitie is om maatschappelijk relevante uitdagingen aan te pakken. De focus ligt in eerste instantie op 6 domeinen die in de toekomst voor Vlaanderen het verschil zullen maken:
• Gezondheid & voeding
• Energie & klimaat
• Mobiliteit
• Data & digitalisering
• Entertainment & media
• Onderwijs, levenslang leren & arbeidsmarkt
Binnen technologie en innovatie spelen data een beslissende rol. Nu circuleren nog een massa data waarvan het potentieel onvoldoende benut wordt. Het gaat vaak om persoonlijke of bedrijfsgevoelige data waar er eerst toestemming van de eigenaar vereist is. Door deze data in een veilige context te gebruiken kunnen burgers, kenniscentra, bedrijven en overheden hun projecten vooruithelpen. Daarvoor is een vertrouwenwekkende context nodig waarbinnen deze spelers samen aan innovatie kunnen doen. Veilige, gecontroleerde en vlotte data-uitwisselingen maken de weg vrij voor toepassingen die mensen ontzorgen, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek, medische toepassingen, beter beleid,...
In die context is het uiteindelijke businessmodel van FTI bv het opzetten en beheren van oplossingen van waaruit partners/klanten vernieuwende producten en diensten ontwikkelen. De drie startcases zijn het bekijken van nieuwe toepassingen rond gezondheidsdata, een EntertainmentLab (samen met FIT/Startup Flanders) en een Energie Innovatiehub.
Brede FTI-project
Samen met de tweejaarlijkse festivalweek (15 tot 24 maart 2024), de ‘Open Technologie & Innovatie Dag’ (16 maart 2024) en de bouw van de Entertainment Campus rond De Schorre in Boom, past de oprichting van de FTI-vennootschap in het brede project “Flanders Technology & Innovation” (FTI) van de Vlaamse Regering. Doel van dit project: een beweging op gang brengen rond technologie en innovatie als hefboom om problemen op te lossen, maatschappelijke verzuring tegen te gaan en vooruitgangsgeloof te stimuleren (“coalition of the willing”). Achterliggend is het geloof dat technologie een belangrijke sleutel is om veel problemen van vandaag te helpen oplossen.
De Vlaamse Regering doet een appel aan alle burgers, bedrijven, maar niet het minst het onderwijsveld en onze kenniscentra, om zich samen voluit achter dit enthousiasmerende project te zetten.