Energiesteun voor zware energiekosten bij bedrijven in Vlaanderen
Vlaanderen laat ondernemingen die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven niet los. Bedrijven die getroffen worden door de Oekraïnecrisis, kunnen financiële steun krijgen om het hoofd boven water te houden en moet gezonde ondernemingen continuïteit bieden. Dat heeft de Vlaamse Regering vrijdag goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns. Deze steun zal, zoals afgesproken, tijdelijk, doelgericht en voorwaardelijk zijn. Zo moeten ondernemingen een operationeel verlies lijden en meer dan een verdubbeling van de energiekosten in het vierde kwartaal van 2022 hebben. De energiesteun kan vanaf maandag tot 16 januari 2023 aangevraagd worden.
Reeds in de Septemberverklaring besloot de Vlaamse Regering om ondernemingen die getroffen werden door de energiecrisis de nodige ondersteuning te bieden. Eerder deze week keurde de Europese Commissie het mechanisme goed, waardoor Vlaanderen nu goedkeuring kan geven aan Energiesteun voor ondernemingen die tussen 1 oktober en 31 december van dit jaar verlies hebben geleden. In het bijzonder gaat het om ondernemingen die meer dan een verdubbeling ondervonden in hun kosten voor gas en elektriciteit in het vierde kwartaal van 2022 ten opzichte van het jaar ervoor. Alle kosten die zij betaalden bovenop deze verdubbeling komt in aanmerking voor steun.
Daarnaast is er ook specifieke steun voorzien voor energie-intensieve ondernemingen en energie-intensieve bedrijven actief in elf zogeheten ‘energiegevoelige’ sectoren, sectoren die de impact van de prijsstijgingen uitzonderlijk fel voelen. Deze ondernemingen komen reeds in aanmerking als zij operationele verliezen hebben geleden.
Steun als hefboom voor innovatie
Om misbruik te vermijden, voorziet minister Brouns in enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo is elke onderneming die de steun ontvangt verplicht om minstens vijf jaar in Vlaanderen actief te blijven, mag zij tot het einde van 2023 geen dividenden uitkeren en mag zij niet meer dan 35% van het personeel op tijdelijke werkloosheid hebben geplaatst voor de periode waarvoor zij steun ontvangt. Tot slot moet elke onderneming met een hoog energieverbruik een energiebeleidsovereenkomst ondertekenen, waardoor zij zich ertoe verbindt haar energieverbruik te reduceren, bijvoorbeeld door procesaanpassingen of innovatieve renovaties.
‘Het is van absoluut belang dat we onze gezonde ondernemingen steunen doorheen deze energiecrisis, maar tegelijkertijd moeten we dit moment aangrijpen en de nodige stappen zetten om ons energieverbruik te beperken. Zo bieden we steun op korte termijn, maar tegelijkertijd verduurzamen we ons economische weefsel op de middellange termijn. Een absolute win-win, voor onze maatschappij en voor het klimaat.’
De Vlaamse Regering voorziet hiervoor een bedrag van 125 miljoen euro voor deze steunperiode. In januari zal de Regering de eerste steunperiode evalueren en bekijken hoe en of deze steun verlengd moet worden.