Jo Brouns en Jan Jambon roepen Limburgse CEO’s op tot ambassadeurschap Einstein Telescoop

Vandaag gingen Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns en minister-president Jan Jambon in Hasselt in gesprek met een 30-tal Vlaamse ceo’s over de Einsteintelescoop. De Einsteintelescoop moet een ondergronds meetsysteem worden dat met extreme gevoeligheid zwaartekrachtsgolven detecteert. Vlaanderen bereidt samen met partnerlanden en -regio’s uit België, Nederland en Duitsland een kandidatuur voor om deze telescoop te huisvesten. Minister Brouns en minister-president Jambon wilden aan ceo’s van enkele toonaangevende bedrijven duiden wat voor een enorme socio-economische impact de Einsteintelescoop op Vlaanderen zou hebben. Beide ministers riepen de ceo’s op om samen mee hun schouders te zetten onder dit prestigieuze project en mee een ambassadeursrol op te nemen richting de industrie en de maatschappij.

 

“Om onze welvaart en welzijn in de toekomst te garanderen moeten we ambitieus durven kiezen voor innovatie en samen vol voor de Einsteintelescoop gaan. Het wordt een unieke wetenschappelijke infrastructuur, én een interessant project voor innovatie en economische groei. Daarvoor hebben we natuurlijk ook onze bedrijven nodig. Ik ben dan ook blij dat zij hier mee vandaag hun schouders onder zetten.”, aldus Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns

“De Einsteintelescoop is een uniek en baanbrekend project met enorm veel potentieel voor Limburg én Vlaanderen. Het zet ons nog meer op de wereldkaart in een vakgebied waar we onze strepen al hebben verdiend, namelijk innovatie en wetenschappelijk onderzoek. De aanwezigheid van de onderzoeksinfrastructuur zal ongetwijfeld een magneet zijn voor wetenschappelijke excellentie van universiteiten en onderzoeksinstellingen, zowel nationaal als internationaal. Dit project past helemaal in de filosofie van Flanders Technology & Innovation, waarmee we Vlaanderen in de markt zetten als innovatieleider van de vierde industriële revolutie”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon

De Einsteintelescoop wordt een ondergronds meetsysteem dat met extreme gevoeligheid zwaartekrachtsgolven detecteert. Hiermee wordt het mogelijk om zaken te meten in de verste uithoeken van ons heelal. De telescoop zal een driehoek vormen, met zijden van 10 kilometer lang, op een diepte van 250 meter. Het ondergronds observatorium wordt 10 keer gevoeliger dan zijn voorgangers en kan 1000 keer meer zwaartekrachtsgolven waarnemen. Dat levert een compleet nieuwe blik op ons heelal op. Het Drielandenpunt met België, Nederland en Duitsland is één van de kandidaten, naast het Italiaanse eiland Sardinië, voor de bouw van de telescoop.

Enorme socio-economische impact

De bouw van het instrument brengt een investering van minstens 2 miljard euro met zich mee. Deze investering betreft zowel de high tech-componenten van de detector (optica, lasertechnologie, seismische isolatie,…), alsook de bouw van een vacuümbuizensysteem. Daarnaast gaat ongeveer de helft van de investering naar de bouw van een tunnelcomplex, 250 meter onder de grond.

 

Volgens eerste studies zal elke geïnvesteerde euro in het project ongeveer 3 à 4 euro opleveren. Daarenboven wordt een substantiële jobcreatie verwacht, zowel tijdens als na de bouw van de detector. Het is de ambitie van de Vlaamse Regering om het Vlaamse ecosysteem van innovatieve bedrijven optimaal aansluiting te laten vinden op dit project. Daarom nodigden Minister Jo Brouns en minister-president Jan Jambon vandaag een 30-tal ceo’s van toonaangevende bedrijven uit voor een rondetafelgesprek ronde de socio-economische kansen van de Einsteintelescoop.

 

Oproep tot ambassadeurschap

Tijdens het overleg, werd het project gekaderd door Hans Plets, Projectmanager Einsteintelescoop Vlaanderen, en Geert Noels, die met zijn bedrijf Econopolis momenteel de laatste hand legt aan een studie van de socio-economische impact van de Einsteintelescoop voor Vlaanderen. Daarbij werd onderstreept dat de impact van de Einsteintelescoop niet beperkt is tot de directe toeleveringsketen, maar dat dit project als aantrekkingspool zal fungeren voor de verankering van de kenniseconomie in Vlaanderen en het stimuleren van STEM-onderwijs.

Beide ministers riepen de ceo’s op om mee hun schouders te zetten onder dit multi-generationele project, en om samen met hen een ambassadeursrol op te nemen richting de industrie en de maatschappij. De beslissing waar de telescoop uiteindelijk wordt gebouwd, wordt in 2026 verwacht.

"De Einsteintelescoop biedt enorme waarde voor de regio. Het project creëert talloze mogelijkheden in de toekomst en zal een bijzondere aantrekkingskracht hebben op vlak van talent uit binnen- en buitenland. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat de ontwikkeling en bouw van de telescoop een groot potentieel genereert voor de (tech)bedrijven in onze regio.", zegt ceo van Cegeka Stijn Bijnens

Vorige
Vorige

Bezoek Citribel: Jo Brouns kaart Chinese dumping aan bij Europese Commissie 

Volgende
Volgende

Vlaamse regering verankert Limburg Sterk Merk (LSM) opnieuw voor 5 jaar