Meer jongeren volgen een opleiding duaal leren

2.800 leerlingen volgen dit schooljaar een opleiding Duaal Leren, waarbij ze leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Vorig schooljaar ging het nog om 2.300 leerlingen. Nog eens 1.700 leerlingen werken toe naar een duaal traject. Vorig schooljaar ging het nog maar om een kleine 300 leerlingen die toewerkten naar duale trajecten. Er is een gestage stijging van de populariteit van Duaal Leren en daarnaast wordt vanaf dit schooljaar het oude stelsel van ‘Leren en Werken’ ingekanteld in Duaal Leren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Werk Jo Brouns willen de inkanteling van ‘Leren en Werken’ verder opvolgen en het systeem van Duaal Leren verder uitbreiden in de komende jaren, onder meer in het volwassenenonderwijs. “Duaal Leren slaat bruggen tussen scholen en bedrijven en het biedt jongeren een uitdagende en erg praktijkgerichte opleiding”, aldus Weyts en Brouns.

‘Duaal leren’ is sinds schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Iedereen wint bij dat systeem. De scholieren worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt. De scholen kunnen jongeren beter gemotiveerd houden en nog praktijkgerichter opleiden. De bedrijven trainen jonge krachten die na hun opleiding beschikken over alle relevante kennis en kunde en die vlot integreren op de werkvloer. Sinds dit schooljaar (2022-2023) wordt het stelsel ‘Leren en Werken’ geïntegreerd in Duaal Leren. Concreet is het de bedoeling dat ‘Leren en Werken’ tegen schooljaar 2026-2027 langzaam uitdooft en dat de jongeren in dit stelsel de overstap maken naar Duaal Leren.

Dit schooljaar (2022-2023) zijn er 2.800 leerlingen die een opleiding volgen met Duaal Leren. Vorig schooljaar (2021-2022) gingen het nog om 2.300 leerlingen. Nog eens 1.700 leerlingen werken toe naar een duaal traject. Vorig schooljaar ging het in dit traject nog maar om een kleine 300 leerlingen. Er zijn 2 belangrijke verklaringen voor deze stijgingen. Ten eerste is er – zeker in de 2de en 3de graad van het deeltijds beroepsonderwijs – een gestaag groeiende populariteit van Duaal Leren. Ten tweede is de integratie van ‘Leren en Werken’ van start gegaan. Concreet betekent dit dat er sinds 1 september heel wat leerlingen de overstap maken vanuit ‘Leren en Werken’ naar ‘Duaal Leren’. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Werk Jo Brouns willen het systeem van Duaal Leren in de komende jaren verder laten groeien. Er zal nog veel zorg en aandacht gaan naar de verdere integratie van ‘Leren en Werken’. Daarnaast willen de ministers ook samen met de werk- en onderwijspartners bekijken of er nog drempels in het systeem van Duaal Leren weggewerkt kunnen worden. Het is zeker ook de bedoeling om nog meer bedrijven warm te maken voor Duaal Leren.

“Duaal Leren speelt perfect in op verschillende noden en verwachtingen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Veel jongeren willen bijvoorbeeld niets liever dan echte werkervaring opdoen. Veel bedrijven snakken naar goed opgeleide krachten, met kennis van de werkvloer. Veel scholen willen hun leerlingen afwisseling en uitdaging bieden”

“Met de juiste begeleiding vanuit het onderwijs én vanuit het werkveld, bieden we niet enkel een gedegen praktische opleiding aan, we verkleinen ook de mismatch op de arbeidsmarkt,” zegt Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns. “Onze arbeidsmarkt staat vandaag in brand – en met opleidingen in het werkveld geven we jongeren sneller kansen om te ontdekken wat het beste bij hen past. Ondernemingen krijgen daarbij de kans om jongeren op te leiden naar de jobs die ze nodig hebben. Jongeren maken bovendien kennis met innovatieve technieken en machines waardoor ze goed opgeleid zijn, en eventueel op termijn aan de slag kunnen in het bedrijf waar ze opgeleid werden. Een absolute win-win-situatie dus.”

Vorige
Vorige

Minister van Sociale Economie Brouns verankert 10 miljoen euro voor maatwerkbedrijven

Volgende
Volgende

VDAB en Actiris samen naar de Vlaamse werkgevers