Minister van Sociale Economie Brouns verankert 10 miljoen euro voor maatwerkbedrijven

Op vraag van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns wijzigt de Vlaamse Regering het decreet betreffende maatwerk bij collectieve inschakeling. Met deze wijziging verankert de regering de financiering via een structurele verhoging van de organisatiepremie voor maatwerkbedrijven. Op deze manier geeft minister Brouns uitvoering aan het VIA6-akkoord en het tripartite-akkoord dat werd afgesloten omtrent de harmonisatie van maatwerkbedrijven.

Vlaanderen kent 126 maatwerkbedrijven en biedt momenteel een tewerkstelling aan 22.000 doelgroepwerknemers. Minister Brouns wil de krapte op de arbeidsmarkt omvormen tot een kans, door ook mensen die iets verder van de werkvloer staan meer mogelijkheden te geven voor een job. Via deze organisatiepremie kunnen maatwerkbedrijven de binnenkomende opdrachten en hun productieprocessen aanpassen op maat van doelgroepwerknemers.

Minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns: ‘Maatwerkbedrijven zetten zich elke dag opnieuw in om mensen met een arbeidsbeperking werk en begeleiding op maat te voorzien. We verankeren de financiering die vroeger via de fondsen ‘Bestaanszekerheid’ moest gaan, via de organisatiepremie voor maatwerkbedrijven. Dit kan onder meer gaan naar de uitbouw van de sociale dienst van maatwerkbedrijven. Zij staan in voor de begeleiding en ontwikkeling van doelgroepwerknemers en helpen bijvoorbeeld drempels voor tewerkstelling weg te werken. Zo voeren we de afgesproken harmonisatie uit voor de maatwerkbedrijven.’

Het decreet betreffende maatwerk bij collectieve inschakeling trad in werking op 1 januari 2019 en biedt werk en ondersteuning op maat aan voor personen met een arbeidsbeperking. Dit zijn personen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, zoals personen met een arbeidsbeperking of personen met een psychosociale arbeidsbeperking. Deze hervorming vereenvoudigde de subsidievoorwaarden in de sociale economie – de voormalige beschutte werkplaatsen en sociale werkplaatsen – en stemde ze beter op elkaar af. Deze werden verenigd onder de noemer van maatwerkbedrijven en er werd een eenduidig subsidiekader gecreëerd, ongeacht het type van organisatie waarbinnen men werd tewerkgesteld. Desondanks bleven er meerdere verschillen bestaan op basis van de (oude) erkenning als beschutte werkplaats of sociale werkplaats.

VIA6

Zowel via het VIA6-akkoord als in het tripartite-akkoord werden afspraken gemaakt om deze harmonisering verder te zetten. Concreet zal deze uitvoering de subsidies voor de organisatiepremie per voltijds medewerker optrekken van 637,5 naar 757,14 euro. Vanaf 1 januari 2023 krijgen alle maatwerkbedrijven structureel 120 euro meer aan premie per kwartaal per voltijds equivalent tewerkgsestelde doelgroepmedewerker. In samenspraak met de sociale partners werd deze maatregel ingevoerd en nu verankerd. Zo verankert de Vlaamse regering structureel 10 miljoen euro voor de ondersteuning van maatwerkbedrijven en voorzien we in de verdere harmonisering van de maatwerksector.

Vorige
Vorige

Minister van Economie Brouns investeert in heropleving Vlaamse handelskernen

Volgende
Volgende

Meer jongeren volgen een opleiding duaal leren