Minister Brouns maakt werk van een inclusievere Limburgse arbeidsmarkt
Ondanks de Limburgse werkzaamheidsgraad met +/- 76% nog nooit zo hoog was, werden de laatste 12 maanden ongeveer 38.000 vacatures aan VDAB Limburg gemeld. Er zijn nieuwe talenten, talenten uit de niet-beroepsactieve bevolking, nodig op de arbeidsmarkt om die krapte aan te pakken. Vlaams minister van Werk Jo Brouns lanceerde daarom via het Europees Sociaal Fonds (ESF) een projectoproep om versterkt aan de slag te gaan rond deze uitdagingen. De oproep beoogt innovatieve projecten die werk maken van een inclusievere Limburgse arbeidsmarkt waar nieuwe talenten hun weg naar de werkvloer makkelijker kunnen vinden. Er werden 11 projecten goedgekeurd die op diverse werven en doelgroepen zullen inzetten, o.a. opleiding van anderstaligen, begeleiding van kwetsbare jongeren, voorkomen van vroegtijdige schooluitval, stimuleren van student-ondernemerschap en digitaal leren. Voor deze projecten wordt in totaal 7 miljoen euro aan Europese (4,2 miljoen euro) en Vlaamse (2,8 miljoen euro) middelen ingezet.
“De Limburgse arbeidsmarkt doet het goed. De werkzaamheidsgraad sluit aan bij het Vlaams gemiddelde en er zijn nagenoeg geen werkzoekenden meer. Toch moeten we een tandje bijsteken. Vacatures raken moeilijk ingevuld en als we onze groei en welvaart ook in de toekomst willen garanderen moeten er meer mensen aan de slag. We moeten nieuwe talenten uit de groep van de niet-beroepsactieven motiveren de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Met o.a. de verplichte inschrijving bij VDAB van sociale huurders, inburgeraars en leefloners, maar ook met de focus op lokaal arbeidsmarktbeleid en een versnellingsplan voor langdurig zieken, nam ik hier op Vlaams niveau al heel wat initiatieven voor. Via deze nieuwe Limburgse projecten kunnen we met steun van Europa bijkomende initiatieven op poten zetten en versneld en versterkt toewerken naar een Limburgse arbeidsmarkt waar élk talent telt.”, aldus Vlaams minister van Werk Jo Brouns.
Limburg is door de Europese Commissie erkend als transitieregio. Dat wil zeggen dat ze kampen met regiospecifieke uitdagingen, zowel op het vlak van economie als van tewerkstelling. Daardoor kunnen ze een hoger financieringspercentage ontvangen van Europa in het kader van de ESF- en EFRO fondsen (60% Europese steun i.p.v. 40%). Om deze uitdagingen concreet aan te pakken werd in 2020 door een Limburgse Taskforce het ‘SALKturbo’ plan vormgegeven. Dat plan is gericht op het versterken van de economische prestaties van de provincie, waarbij het bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt één van de topprioriteiten is.
11 innovatieve projecten
Verder bouwend op die laatste SALKturbo topprioriteit én rekening houdend met het feit dat er in Limburg per 100 personen vandaag 76 aan het werk, 2 werkzoekend en 22 niet-beroepsactief zijn (bron: Steunpunt Werk), werd in het kader van het nieuwe ESF-programma (2021-2027) in oktober 2023 een specifieke oproep voor Limburg gelanceerd. De doelstelling van de oproep is om werk te maken van een inclusievere arbeidsmarkt waar nieuwe talenten, mensen uit de groep van de niet-beroepsactieven, hun weg naar de arbeidsmarkt makkelijker kunnen vinden.
15 organisaties met expertise in de Limburgse uitdagingen dienden een project in, 11 daarvan werden vorige week finaal goedgekeurd. De innovatieve projecten zijn van insteek divers. Er wordt inzet op verschillende werven en doelgroepen, o.a. opleiding van anderstaligen, begeleiding van kwetsbare jongeren, voorkomen van vroegtijdige schooluitval, stimuleren van student-ondernemerschap, inclusie op de werkvloer, en digitaal leren.
De projecten gaan op 1 januari 2024 van start en kunnen lopen tot eind 2029.
Gegunde projecten
Intensief voortraject anderstalige nieuwkomers hoger onderwijs extra (IVANHOE) -Agentschap Integratie en Inburgering
TALim – Talentenacademie Limburg -Universiteit Hasselt
Project Anne Atlas - College Genk
Business first by People first – Inclusie en people first-methode als hefboom voor economische groei van Limburgse KMO’s -UCLL
OVERKOP² - Arktos
Digitaal Leren Limburg - Syntra PXL
LEAN methodieken integreren bij het leren op de werkplek - Scholengemeenschap Sint-Michiel (Bochelt, Bree en Peer)
JOW – Jongeren op de werkvloer - Provincie Limburg
Coopiloot - STEBO
Talentcenter Genk - Voka – Kamer van Koophandel Limburg
Inclusief Competent - VKW Limburg