Nieuwe stap naar kandidatuur Einstein Telescope EMR
Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vandaag een volgende stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te halen. Tijdens de interministeriële conferentie in Brussel is daarvoor de intentieverklaring ondertekend over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen. Hierin staan verdere afspraken over samenwerking en geven de ministers groen licht voor de voorbereiding van een consortium.
Uniek
Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns was gastheer van de bijeenkomst: “Ik heb vandaag veel positieve energie gevoeld om van het project Einstein Telescope een succesverhaal te maken. De wil is er om er samen iets van te maken, met de overheden, met de kennisinstellingen en met de bedrijven. Ik zal dit project, dat zo belangrijk is voor onze provincie Limburg, Vlaanderen, België, Nederland, Duitsland en in het bijzonder voor de grensregio van dichtbij blijven opvolgen, in het besef dat we iets unieks aan het uitbouwen zijn.”
De overeenkomst is ondertekend door ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden vanuit federaal België, Vlaanderen, Wallonië, de Franstalige Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de Nederlandse regering en de Nederlandse Provincie Limburg.
Einstein Telescope
De Einstein Telescope wordt wereldwijd de eerste zwaartekrachtsgolfdetector van de derde generatie. Deze telescoop zal ons een schat aan nieuwe inzichten schenken over de evolutie en structuur van het heelal, met waarnemingen die ons steeds dichter bij de Oerknal brengen.
De telescoop is niet alleen van grote wetenschappelijke waarde, maar betekent ook een grote impuls voor het innovatieve high-tech bedrijfsleven in de deelnemende landen en in de regio waar de telescoop wordt gebouwd.
Een taskforce uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is bezig met de voorbereidingen voor een gezamenlijke kandidatuur om de telescoop naar het grensgebied van de drie landen te halen. Hier wordt gewerkt aan het plan om de telescoop op 250 meter onder de grond te bouwen in een driehoeksvorm, met hoekpunten die door detectiearmen van telkens 10 kilometer worden verbonden. Een ondergronds observatorium is de beste garantie voor optimale, ruisarme waarnemingen.
Naast de gezamenlijke inspanningen van België, Duitsland en Nederland werkt ook het Italiaanse Sardinië aan onderzoek dat tot een bidbook voor de bouw van de Einstein Telescope moet leiden. De besluitvorming op Europees niveau over de locatie valt rond 2026 te verwachten.