Begroting 2024, meer respect voor engagement.
Kansen bieden om ondernemend te zijn
Het engagement van burgers, bedrijven en beleidsmakers, om samen de schouders te zetten onder onze samenleving, is de motor van onze welvaart. Het is dan ook mijn overtuiging dat we burgers, bedrijven en beleidsmakers alle kansen moeten bieden om ondernemend te zijn, om deel van de oplossing te worden. Ik geloof in de kracht van een sterke gemeenschap waar niemand zich in de steek gelaten voelt, in een hecht, authentiek en betrokken Vlaanderen.
De Vlaamse regering sloot afgelopen weekend het begrotingsakkoord voor 2024. De kinderopvang wordt versterkt met meer middelen, werken zal meer lonen met de verhoogde jobbonus, het lerarentekort wordt verder aangepakt en er wordt geld vrijgemaakt voor betaalbare studentenkoten.
Binnen mijn bevoegdheden licht ik graag een aantal maatregelen toe:
Werken loont meer dankzij de jobbonus
De jobbonus wordt versterkt om het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken. We zorgen ervoor dat de loongrenzen mee groeien zodat iedereen die recht had op een jobbonus, door de indexeringen van de lonen, nog steeds zijn of haar jobbonus kan behouden. Verder zorgen we er ook voor dat de groep rechthebbenden minstens 37% van de beroepsbevolking blijft en zelfs aan groeit tot boven de 40%. We gaan in 2024 en 2025 wellicht een jobbonus uitbetalen aan meer dan 1 miljoen werkende Vlamingen. Bij de uitbetaling van de jobbonus in 2025 zal ook het maximumbedrag tot 700 euro stijgen. Vanaf de uitbetaling van de jobbonus dit najaar, zal iedereen trouwens telkens 50 euro extra krijgen.
50 miljoen euro voor de dienstenchequesector
Voor de dienstencheques is er een tijdelijk inspanning van 50 miljoen euro voorzien die gebruikt wordt om de inruilwaarde in november en december te verhogen. Zo lenigen we de ergste noden in de dienstenschequesector, waar de situatie bijzonder moeilijk is.
De volgende Vlaamse regering zal zich echter fundamenteel moeten buigen over een duurzaam financieringsmodel voor onze dienstenchequesector.
Kinderopvang via bedrijven
Samen met mijn collegaminister Hilde Crevits verlaag ik de drempel voor kinderopvang via bedrijven. Bedrijven zullen kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande crèches, in de buurt van hun medewerkers. Op die manier hebben ouders dichtbij huis opvang ter beschikking, wordt het aantal beschikbare plaatsen uitgebreid en hoeft een bedrijf zelf geen grote investering te doen in een eigen crèche.
Daarnaast zullen we met VDAB de nodige opleidingen blijven aanbieden om de openstaande vacatures en extra jobs in de sector op korte termijn in te vullen.
60 miljoen voor Onderzoek en Ontwikkeling
Om onze industrie voor te bereiden op de noodzakelijke digitale en duurzame transitie, wordt er volgend jaar bijkomend 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek en ontwikkeling. Prioriteit hierbij is het strategische industrieel onderzoek dat onze Vlaamse welvaart en economie van de toekomst zal verzekeren.
Extra mankracht voor economische migratie
Door de vele noden op de arbeidsmarkt en het tekort in eigen regio wordt er steeds meer beroep gedaan op buitenlandse arbeidskrachten. Daarom versterken we de dienst economische migratie met 11 mensen om onder meer aanvragende bedrijven maximaal op voorhand te kunnen screenen.
Extra investeringen in onze maatwerkbedrijven
We investeren vanaf 2024 10 miljoen euro extra in de maatwerk bedrijven om de kosten voor de verhoging van de lonen in gevolge het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen en de federale wetswijziging progressief tewerkgestelde zieken mogelijk te maken. Hiermee maken we het mogelijk dat de lonen van de 24.000 werknemers in de maatwerk bedrijven kunnen stijgen.
Uitdovende RSZ-kortingen voor doelgroepen
Bij een begrotingsopmaak worden de uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.
Om werkende ouders te voorzien van betaalbare, kwalitatieve kinderopvang in de buurt legden we ook een besparing op tafel. Vanaf 1 juli 2024 zullen de RSZ-kortingen voor doelgroepen uitdoven. In de plaats komt er vanaf 1 oktober een nieuw, meer doelmatig systeem van RSZ-korting voor mensen die geen recente, duurzame werkervaring hebben. Werkgevers die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aanwerven, zoals bv. langdurig zieken, kunnen zo wél nog beroep doen op een RSZ-korting in het eerste jaar na aanwerving. Hier wordt bijkomend 15 tot 20 miljoen euro voor vrijgemaakt.