Regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027 aangenomen door Europese Commissie

Regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027 aangenomen door Europese Commissie 

Einde 2021 diende de  Vlaamse regering een voorstel voor nieuwe regionale steunkaart in bij Europa. Dat voorstel werd nu door de Europese Commissie aanvaard. Het gaat om 25 gemeenten die onder de regionale steunkaart vallen en waar op die manier investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden. Het gaat om 19 gemeenten in Limburg, 3 in West-Vlaanderen en 3 in Oost-Vlaanderen.² 

“Met de regionale steunkaart kunnen we bepaalde regio’s steunen in hun ontwikkeling. Het gaat dan om regio’s waar de economische ontwikkeling minder is dan in andere regio’s en Europese lidstaten,” zegt Vlaams minister van Economie Jo Brouns. “Dat gebied wordt kleiner in vergelijking met de vorige periode. Dat is goed nieuws aangezien dat betekent dat de economische ontwikkeling versterkt werd. Toch vallen nog 25 gemeenten onder de steunkaart. Daar kunnen grote bedrijven onder bepaalde voorwaarden 8% investeringssteun krijgen. Zo versterken we de Vlaamse regio’s die een duwtje in de rug mogen krijgen.” 

De Europese commissie maakt het mogelijk om in gebieden met minder economische activiteit bijkomende overheidssteun te verlenen aan nieuwe investeringen van grote ondernemingen. Dat gebied wordt voor België en Vlaanderen kleiner in vergelijking met de aflopende periode. In de gemeenten die deel uitmaken van de steunkaart kan de Vlaamse regering naast de steun aan KMO’s onder bepaalde voorwaarden ook 8% investeringssteun verstrekken aan grote bedrijven. De Europese Commissie heeft bepaald dat België een regionale steunkaart krijgt die maximaal 25,83% van de bevolking mag omvatten. 2,5% daarvan moet automatisch naar de provincie Luxemburg gaan. Vlaanderen heeft recht op 6% van het te verdelen percentage. Binnen Vlaanderen heeft de Vlaamse regering nu een voorstel klaar. 

25 gemeenten 

Om de gemeenten te bepalen worden verschillende criteria gehanteerd: het aantal werkzoekenden tov. het Vlaams gemiddelde, de bruto toegevoegde waarde tov. het Vlaams gemiddelde en de beschikbaarheid van bedrijventerreinen. Bovendien moeten de arrondissementen of provincies voldoen aan de EU-voorwaarden en moet het gaan over aansluitende gebieden met ten minste 100.000 inwoners. Zo werden 25 gemeenten geselecteerd. 

De regionale steunkaart is belangrijk om te weten in welke gemeenten er eventueel investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden, maar de criteria om die steun te geven blijven uiteraard wel gelden. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten dus voldoen aan de strikte, nieuwe, voorwaarden Strategische Transformatiesteun. De verdere transitie van de economie zal zo ook nog meer op duurzaamheid en klimaat gericht worden.  

De steunkaart is ook belangrijk voor de federale fiscale steun in het kader van ontwrichte zones. Minister Brouns zal de nieuwe Vlaamse steunkaart nu ook overmaken aan zijn collega Van Peteghem zodat de regeling voor de  grote bedrijven kan geactualiseerd worden.  Tegelijk is minister Brouns in overleg met Van Peteghem en de andere gewesten over een eventuele mogelijke verlenging van de ontwrichte zones in Limburg en de Kempen die nog lopen tot 31 oktober 2022 

Extra info 

Steden en gemeenten die deel uitmaken van de regionale steunkaart 


Vorige
Vorige

Eerste vijfjarig convenant met EnergyVille officieel ondertekend

Volgende
Volgende

Vlamingen met een arbeidsbeperking krijgen meer dan ooit kansen op onze arbeidsmarkt