Vergunning voor gasleiding Fluxys tussen Zeebrugge en Lievegem

Minister van Omgeving Jo Brouns heeft een vergunning verleend voor een ruim 35 km lange pijpleiding van gasnetbeheerder Fluxys. De leiding loopt van de LNG-terminal in Zeebrugge tot Lievegem. Ze is in eerste instantie bestemd voor aardgas, maar ook geschikt voor waterstof. Het dossier past in een reeks vergunningsaanvragen van Fluxys, voor in totaal meer dan 80 km nieuwe gasleidingen door Vlaanderen.

Minister van Omgeving Jo Brouns:  “Pijpleidingen zijn een veilige, filevrije en milieuvriendelijke manier om gassen en vloeistoffen over een langere afstand te transporteren. Pijpleidingtransport betekent minder verkeer en dus minder CO2-uitstoot of vertragingen. Bovendien maken nieuwe verbindingen ons minder afhankelijk van Russisch gas.”

Fluxys wil nog in het voorjaar 2025 starten met de aanleg van de gasleiding Zeebrugge-Lievegem.  Ze zal de gemeenten Brugge, Knokke-Heist, Damme, Maldegem en Lievegem doorkruisen en wordt volledig gebundeld met bestaande leidingen. Indienstname is gepland voor de zomer van 2026. Voor het deel Zeebrugge – Dudzele (Brugge) starten de werken in 2031 (de vergunning is gefaseerd) en nemen maximum een jaar in beslag. De gasleiding is geschikt om op termijn ook waterstof te vervoeren.

Beperkte impact op mens en natuur
De leiding wordt voornamelijk aangelegd via een open sleuf in landelijk, weinig bevolkt agrarisch gebied.

De werken zijn van relatief korte duur en hebben geen grote of permanente gevolgen voor de natuur. Waardevolle natuurgebieden worden zoveel als mogelijk gevrijwaard, al is een beperkte uitbreiding van de veiligheidszone essentieel.  Waar nodig zijn boscompensaties voorzien en is er ruimte voor spontaan natuurherstel.  De tussenstations om de leiding op druk te houden, die worden uitgebreid, krijgen een groenscherm  om de impact op het landschap te beperken.

Voor landbouwgronden voorziet de vergunning voorwaarden die garanderen dat de bodem en teelaarde zo weinig mogelijk worden verstoord.

Op cruciale plekken, zoals natuurgebied Sashul, of ter hoogte van belangrijke infrastructuur als de Damse Vaart, de golf van Damme, de A11 en de kruising van het Afleidingskanaal en het Leopoldkanaal, komt de leiding dieper te liggen. Op deze manier hoeft er geen grondwaterbemaling te gebeuren en kan de gasleiding de waardevolle natuur, het erfgoed, de recreatiegebieden en de infrastructuur veilig kruisen zonder noemenswaardige impact.

Fluxys staat al geruime tijd in contact met omwonenden, betrokkenen en landbouwers wiens percelen impact kunnen ondervinden van deze werken en bespreekt mogelijke compensaties.

Strategisch belangrijk
Het dossier past in een reeks aanvragen van Fluxys voor in totaal meer dan 80 km nieuwe gasleidingen door Vlaanderen. Naast de leiding die vandaag werd vergund – Zeebrugge tot Lievegem- lopen er nog aanvragen om Lievegem te verbinden met Evergem en de Gentse kanaalzone.  Ook wil Fluxys langs de E34 een waterstofverbinding aanleggen tussen de Antwerpse en Gentse haven.

Deze leidingen zijn van groot strategisch belang voor Europa, in het kader van het plan ‘RePowerEU’. Er moet momenteel veel meer (aard)gas van West- naar Oost-Europa lopen. Een versterking is dan ook nodig om de Europese energiebevoorrading te verzekeren. Deze nieuwe verbindingen maken ons een stuk minder afhankelijk van Russisch gas.  Zeebrugge is een cruciaal knooppunt in het Europese gasnetwerk. Het heeft de unieke eigenschap dat er 2 pijpleidingen, uit Engeland en Noorwegen, aanlanden,  gecombineerd met de LNG Terminal waarbij gas via schepen wordt aangevoerd.

Vorige
Vorige

Brouns waarschuwt voor gebruik 'milieuvriendelijk' alternatief voor strooizout

Volgende
Volgende

Bezoek aan de Demervallei in Halen