Verplichte inschrijving bij VDAB voor Oekraïense vluchtelingen

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Vlaanderen 30.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De Vlaamse Regering heeft vandaag een pakket maatregelen goedgekeurd om hen versneld toe te leiden naar de arbeidsmarkt. In totaal zijn vandaag 6.000, of 1 op 3, Oekraïense vluchtelingen op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen aangemeld bij VDAB. Daarom wordt aan een regelgevend kader gewerkt om Oekraïense tijdelijk ontheemden verplicht in te schrijven bij VDAB. Werken zal de maatschappelijke positie van Oekraïense ontheemden versterken.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘Werk zorgt niet alleen voor een inkomen, maar ook voor identiteit, sociale contacten, structuur en betrokkenheid bij de maatschappij. Kortom: het zorgt voor maatschappelijke integratie. De arbeidsmarkt is de beste plek om te integreren. Daarom wil ik samen met de lokale besturen elke Oekraïense ontheemde inschrijven bij VDAB om hun kansen op een job te maximaliseren.’

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: “We hebben met Vlaanderen de Oekraïense vluchtelingen altijd ten volle ondersteund qua opvang en andere initiatieven. Vlaanderen riep daarvoor ook een Taskforce in het leven, die de nodige expertise heeft qua huisvesting en regelgeving. We gaan die Taskforce nu ook mee inzetten om de begeleiding naar werk te ondersteunen. Werk is de belangrijkste opstap naar meer zelfredzaamheid. Dat kan op termijn ook zorgen voor minder druk op de huisvesting en opvanginitiatieven zelf vanuit Vlaanderen.

Intussen zijn er in Vlaanderen meer dan 18.000 vluchtelingen uit Oekraïne op beroepsactieve leeftijd. Deze vluchtelingen hebben bij aankomst recht op een leefloon. Slechts één op drie, of 6.298, is op dit moment gekend bij VDAB, de Vlaamse arbeidsmarktregisseur. 2.229 van hen hebben intussen gewerkt.

Het conflict in Oekraïne is bijna een jaar aan de gang. Daarom neemt de Vlaamse Regering nu maatregelen die op langere termijn de zelfredzaamheid van Oekraïners in Vlaanderen verhogen. Ministers Jo Brouns en Matthias Diependaele zijn het er alvast over eens dat werken de cruciale factor is. Daarom stellen de ministers alles in het werk om een maximale inschrijving van de Oekraïense vluchtelingen bij VDAB te garanderen.

Daartoe worden drie complementaire sporen opgezet. Ten eerste worden vandaag alle Vlaamse lokale besturen aangeschreven met de vraag om de ontheemden zo veel mogelijk in te schrijven bij VDAB. Daarnaast werkt Vlaanderen aan een kader om van de inschrijving bij VDAB een verplichting te maken. Tot slot wordt tewerkstelling ook opgenomen als een van de hoofdthema’s binnen de Taskforce Oekraïne. Zij maken een overzicht van het huidig aanbod van VDAB en de lokale besturen om concrete voorstellen op te maken rond een betere toeleiding.

Vlaanderen slaat zo de handen in elkaar met de lokale besturen om de Oekraïense vluchtelingen alle kansen te geven. Van bij het uitbreken van het vreselijke oorlogsconflict hebben we hen in Vlaanderen opvang geboden, nu bieden we hen ook alle kansen op onze Vlaamse arbeidsmarkt. Werken is en blijft de belangrijkste factor voor maatschappelijke integratie in onze Vlaamse samenleving.” besluiten de ministers Brouns en Diependaele.

Vorige
Vorige

Innovatieve oplossingen voor ondergrondse hoogspanningsverbindingen in stroomversnelling

Volgende
Volgende

Jongeren grijpen kansen op de Vlaamse arbeidsmarkt