Vispassage op de Mark in Hoogstraten herstelt leefomgeving vissen

Aan de Laermolen in Hoogstraten migreren vissen opnieuw vrij door de rivier de Mark. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) legde er een kronkelende vispassage aan langs de stuw bij de molen. Dankzij de vispassage vergroot de leefomgeving van vissen wat belangrijk is voor hun voortplanting. De omliggende weide onderging een metamorfose en is zo aantrekkelijker voor wandelaars en buurtbewoners.  

Ruimere leefomgeving voor kleine modderkruiper en kopvoorn 

De stuw aan de Laermolen zorgt voor een verschil in waterpeil op de Mark van ongeveer 1,70 meter. Hierdoor kunnen vissen niet stroomopwaarts zwemmen, wat nodig is voor hun voortplanting. De VMM loste dit probleem op door een alternatieve route aan te leggen, een nevengeul rondom de molen. Die nevengeul kronkelt nu natuurlijk door de naastgelegen weide. 

In de nevengeul liggen 23 kleine drempels, die als treden van een trap functioneren, waar de vissen overheen zwemmen. Het verschil in waterpeil wordt zo verspreid over een reeks drempels in de plaats van één grote. Vissen kunnen zo verder stroomopwaarts migreren naar de waardevolle bovenstroomse trajecten van de Mark. 

“De vispassage zorgt er ook voor dat de oevers van de waterloop een aaneengesloten geheel vormen en niet meer onderbroken worden door de stuw. Zo krijgen fauna en flora alle kansen en krijgen we ook hier een ecologische verbinding op de oevers voor bijvoorbeeld de otter op termijn”. Zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.  

Een nieuwe en gerenoveerde brug 

Over de vispassage, die de Molenstraat kruist, ligt een nieuwe brug. Daarnaast werd ook de bestaande brug bij de Laermolen gerenoveerd met respect voor de historisch beschermde kaaimuren. Zo kan ook zwaar transport probleemloos over de brug rijden.  

Toeristische troef voor Hoogstraten 

Op vraag van de stad Hoogstraten werd de weide rondom de vispassage landschappelijk ingericht: wandelpaden, picknickbanken en een extra houten voetgangersbrug nodigen uit om van de omgeving te genieten. Een terras tot aan het water brengt passanten dichter bij de Mark.  

Burgemeester van Hoogstraten Tinne Rombouts: “De historische Laermolen, gelegen tussen Gelmelslot en Withof, is een uniek stuk Hoogstratens erfgoed. Dankzij deze werken kunnen bezoekers hier nog meer genieten van een mooi en natuurlijk landschap, waar molengebouw, water, landbouw en natuur van dichtbij kunnen worden beleefd. Wij danken de Hoogstratenaars die over dit project mee hebben nagedacht. Het is een mooi nieuw rustpunt in ons landschap geworden." 

Het volledige project duurde ongeveer een jaar en werd uitgevoerd in samenwerking met de stad Hoogstraten en Aquafin NV. 

Vorige
Vorige

Zoerselbos breidt uit met 27,4 hectare

Volgende
Volgende

Stikstofuitstoot daalt significant in Vlaanderen