Stikstofuitstoot daalt significant in Vlaanderen
De totale Vlaamse stikstofuitstoot is gedaald in de periode 2015-2022. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns vandaag voorstelde op de Vlaamse Regering. Tussen 2015 en 2022 is de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak respectievelijk met 35% en 9% gedaald. Tussen 2015 en 2022 is de totale stikstofneerslag op stikstofgevoelige habitats binnen de speciale beschermingszones (SBZ-H’s) daardoor gemiddeld gedaald met maar liefst 21%. “De inspanningen lonen, nu moet er meer focus komen op perspectief voor industrie en landbouwers,” aldus Brouns
Meest recente emissiegegevens
Het Voortgangsrapport Programmatische Aanpak Stikstof focust op de evolutie van de stikstofuitstoot en -deposities in Vlaanderen op basis van de meest recente emissiegegevens (2015-2022).
In de periode 2015-2022 is de Vlaamse uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak respectievelijk met 35% en 9% gedaald. Stikstofoxiden zijn voornamelijk afkomstig van de sectoren transport, energie en industrie. Ammoniak komt dan weer in hoofdzaak van de landbouwsector.
De afname in de Vlaamse ammoniakuitstoot is vooral toe te schrijven aan een daling van de stalemissies tijdens de beschouwde periode. Verbeterde stalsystemen en een kleinere varkensstapel zijn hier de voornaamste verklaringen.
De dalende emissietrend van stikstofoxiden in Vlaanderen is sterk gerelateerd aan de vergroening van het wagenpark.
Volgens minister Jo Brouns, bevoegd voor Omgeving en Landbouw, bewijzen de cijfers dat de verschillende betrokken sectoren bereid zijn om inspanningen te doen om de lucht- en natuurkwaliteit in Vlaanderen te blijven verbeteren.
Met de inwerkingtreding van het stikstofdecreet in de loop van 2024 zal deze gunstige evolutie nog verder versterkt worden. Voornamelijk in de landbouwsector zijn daar bijkomende inspanningen vooropgesteld om de ammoniakemissies nog verder te doen dalen de komende jaren.
“De cijfers tonen een significante daling van stikstofemissies, nu is het kwestie om op die trend verder te bouwen om onze gestelde reductiedoelen te behalen. Er worden ongelofelijke inspanningen geleverd: door iedereen. Voor mij is nu belangrijk dat in ruil voor deze stevige inspanningen ook perspectief komt voor de betrokken ondernemers,” aldus Vlaams minister Brouns.
Nieuw wetenschappelijk team moet krijtlijnen vastleggen
Meer fundamenteel bewijzen de cijfers dat inzetten op emissiereductie echt werkt. Daarom besliste de Vlaamse Regering bij de start van deze legislatuur om te onderzoeken hoe het stikstofbeleid zich in de toekomst kan richten op stikstofuitstoot en niet op stikstofneerslag. Minister Brouns heeft zijn administratie de opdracht gegeven om hiervoor de nodige expertise samen te brengen. Parallel lopen al enkele onderzoeksopdrachten die verkennen hoe een toekomstgericht stikstofbeleid eruit kan zien.
Een interdisciplinair wetenschappelijk team – met juridische, socio-economische en ecologische expertise - gaat binnenkort van start. Hun opdracht: de krijtlijnen uittekenen voor een duurzaam, emissie gebaseerd vergunningenbeleid.
"Sturen op emissies werkt," zegt minister Brouns. "Dat blijkt uit de cijfers. Nu is het tijd om een wetenschappelijk onderbouwd systeem te ontwikkelen dat juridisch standhoudt en de stikstofuitstoot bij de bron aanpakt. Zo krijgen ook landbouwbedrijven opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen. In deze geopolitieke onzekere tijden is dat meer dan ooit nodig."