Eerste werken aan ruilverkaveling in Kinrooi

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) start in maart met de eerste (wegen-)werken voor de ruilverkaveling Molenbeersel.

De eerste realisaties waren inmiddels al zichtbaar in het veld. De voormalige hoeve aan de Looverstraat is in 2024 afgebroken en om­gevormd tot landbouwpercelen.

In maart starten nu ook de eerste wegenwerken. De grens­weg in Grootbeersel, wordt verbeterd voor landbouwverkeer. Ook het wegje Breijven krijgt een heraanleg. De werken aan de grensweg starten donderdag 20 maart. De voormalige wordt opgewaardeerd met steenslag, zodat hij terug in gebruik kan worden genomen. Begin april starten dan de werken aan Breijven. Het zijn de eerste infrastructuurwerken, die voorafgaan aan de herverkaveling. Zo gaat de ruilverkaveling, na een grondige planning, nu dus in uitvoering.

De herverkaveling

Een belangrijk onderdeel van de ruilverkave­ling is de herverkaveling. Dit betekent dat landbouwgrond efficiënter wordt herverdeeld: minder, maar grotere en beter gevormde per­celen, dichter bij de landbouwbedrijven. Dat zorgt voor een rendabelere en duurzamere landbouwuitbating. Na de zomer wordt een eerste voorstel van her­verkaveling voorgesteld aan alle betrokken ei­genaars en gebruikers. Dit voorstel zal daarna nog tweemaal hertekend worden voordat ze definitief zijn. Tijdens elke fase is overleg mo­gelijk. Eigenaars en gebruikers van de betrok­ken percelen worden persoonlijk uitgenodigd voor de zitdagen die hiervoor georganiseerd zullen worden.

Plannen voor de komende jaren

Op het terrein zullen de komende vijf tot zeven jaar werkzaamheden plaatsvinden:

•       betere veldwegen voor vlot landbouwverkeer

·        realisatie van grotere en regelmatige landbouwakkers

•       nieuwe wandelverbindingen

•       aanplant van hagen, houtkanten en bomenrijen

·        herinrichting van de omgeving van de Keijersmolen, in overleg met bewoners

·        inrichting van kleinschalige natuurgebieden bij het Stramprooierbroek en het Brandven

·        kap van verspreide sparrenbossen in het landbouwgebied met compensatie in natuurgebied

•       herstel van de structuur van de Lossing

Grote investering in de omgeving

Dit project, met een totaalbudget van 9 miljoen euro, wordt gefinancierd door het Vlaams Gewest (7 miljoen euro). Daarnaast draagt de gemeente Kinrooi bijna 2 miljoen euro bij.

Burgemeester Peter Nies: Ruilverkaveling Molenbeersel is één van de – zoniet dé - grootste uitgave in de beleidsperiode 2025-2031 voor de gemeente Kinrooi. De voorbije jaren werd hard gewerkt aan dit project waarbij gestreefd is naar een resultaat waarbij natuur en landbouw hand-in-hand kunnen gaan. Het optimaal indelen en gebruik van de landbouwgronden is een belangrijk gegeven voor Molenbeersel en omgeving.

Vlaams minister Jo Brouns: “De Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente hebben de voorbije jaren in Kinrooi heel wat voorbereidend werk geleverd voor een groot project, dat nu klaar staat om volledig in uitvoering te gaan. Het ruilverkavelingsgebied in Molenbeersel moet na de werken klaar zijn om een duurzame landbouwtoekomst tegemoet te gaan. Het zijn slechts twee kleine wegen die nu worden aangepakt, maar ze vormen wel de symbolische start van een grote herverkaveling met heel wat potentieel.”        

Vorige
Vorige

Stikstofuitstoot daalt significant in Vlaanderen

Volgende
Volgende

ForNaLab (UGent) wint de Sustainability Research Award Rudi Verheyen 2024