Vlaamse regering richt taskforce wonen-ruimte op om bijkomend betaalbaar en duurzaam woonaanbod mogelijk te maken

De Vlaamse regering keurde op initiatief van Vlaams minister voor Wonen Melissa Depraetere (Vooruit) en Vlaams minister voor Omgeving Jo Brouns (CD&V) de oprichting van een taskforce wonen-ruimte goed. Ministers Depraetere en Brouns slaan de handen in elkaar om een meer betaalbaar en duurzaam woonaanbod te creëren op goed gelegen locaties én met aandacht voor een toename van de kwaliteit van onze leefomgeving.

"Onze huizenmarkt is oververhit. We gaan de komende jaren massaal betaalbare woningen moeten bijbouwen Dat is een gigantische uitdaging die we goed doordacht moeten aanpakken. We gaan oog moeten hebben voor de schaal van de buurten waar we dat doen en het zien als een kans om het voorzieningenniveau en leefomgeving te verbeteren in onze dorpen en steden. We gaan dus geen grote wijken op elk stukje groen gaan volbouwen. De taskforce zal de lokale besturen ondersteunen zodat zij keuzes kunnen maken waar ze die extra betaalbare woningen wensen en welke kansen dit kan bieden. We zullen die voortgang de komende jaren monitoren ook blijven monitoren."

Tegen 2050 moeten er 450.000 extra woningen bijkomen om de vergrijzing en toename van kleinere gezinnen op te vangen. Ondertussen is de huurmarkt al oververhit en mag er tegen 2040 geen extra open ruimte meer aangesneden worden. We staan dus met zijn allen voor een grote uitdaging. Daarom richten minister Depraetere en minister Brouns een taskforce wonen-ruimte op dat zal inzetten op duurzaam wonen op goed gelegen plekken. Het doel: meer, betaalbaar en duurzaam woonaanbod, met aandacht voor natuur, groen en water.

"Iedereen heeft recht op een kwalitatieve en betaalbare woning. De komende jaren gaan we daarom ook keihard investeren in meer betaalbare woningen, zowel koop als huur en zowel voor de starters als zij die nood hebben aan een sociale woning. Zonder daarbij mooie stukken natuur te verliezen. En daar mogen geen heilige huisjes zijn. Zo zal onder meer onderzocht worden of publieke gebouwen herbestemd kunnen worden voor woningen", aldus Depreatere.

Naast het in beeld brengen van de bouwpotentie in Vlaanderen alsook het wegwerken van drempels (zoals aanpassen van regelgeving), moet de taskforce vooral werken aan een duurzame manier van Wonen. "Gedaan met onbereikbare eilandjes. Wonen moet een totaalpakket zijn. Zo moeten mensen toegang hebben tot openbaar vervoer en moeten er voldoende voorzieningen in de buurt zijn", verklaart Depraetere.

Minister van Omgeving Jo Brouns: "De bouwshift betekent niet alleen het beschermen van de open ruimte, maar ook het creëren van bouwmogelijkheden op goed gelegen locaties, in onze steden is dat bijvoorbeeld bijna per definitie het geval. Het betekent dichter en hoger bouwen, maar met voldoende woonkwaliteit. Dat is geen oefening die we vanuit Brussel alleen zullen maken. We gaan de komende jaren aan tafel zitten met de lokale besturen, vertegenwoordigers van de bouwsector, de architecten, de vastgoedsector en de woonmaatschappijen om die oefening te maken. Want de nood aan betaalbaar wonen is vandaag zeer groot."

Volgens Brouns botsen woonprojecten op dezelfde obstakels als andere vergunningsvragers: "Het gaat dan bijvoorbeeld om tegenstrijdige adviezen vanuit de overheid, of beroepsprocedures waarin het algemeen belang onvoldoende kan meegenomen worden. Om de vergunningsprocedures in Vlaanderen vlotter te laten werken heb ik begin dit jaar een gemengde expertencommissie opgericht die tegen september al haar conclusies moet presenteren. Uiteraard zal ook de taskforce wonen zijn inbreng kunnen doen. De taskforce zal deze maand al voor de eerste keer samenkomen en een werkplan opstellen voor het eerste jaar. In het tweede jaar zal de taskforce de concrete realisaties op het terrein monitoren.

Vorige
Vorige

Te gast in podcast ‘NIKenIK’

Volgende
Volgende

Mestdecreet krijgt lijst met 15 goede bemestingpraktijken