Vlaanderen lanceert Transitiepunten om loopbanen te versterken en periodes van werkloosheid in te korten

Vlaams minister van Werk Jo Brouns wil de mobiliteit van werknemers tussen verschillende werkgevers beter ondersteunen. Samen met VDAB werd daarom het concept van de Transitiepunten uitgewerkt. Dat zijn brede partnerschappen van dienstverleners die werkgevers en werknemers proactief doen nadenken over mogelijke loopbaanstappen en daarbij de nodige ondersteuning bieden. De Vlaamse Regering heeft het concept van minister Brouns vandaag goedgekeurd. De Transitiepunten moeten daarnaast ook een antwoord bieden op mogelijke effecten van de energiecrisis op de Vlaamse arbeidsmarkt. 

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns: “Werknemers, werkgevers én sectoren moeten op een andere manier naar jobs en werk durven kijken. Het gaat niet langer over jobzekerheid, maar over loopbaanzekerheid. Dat betekent ook anticiperen. Of het nu gaat over de krapte op de arbeidsmarkt of de impact van de energiecrisis, we moeten dat zien als een kans. Met de Transitiepunten willen we werkgevers en werknemers aanklampen, ondersteunen en meenemen in het aanleren van nieuwe vaardigheden, nieuwe competenties – en dus: een nieuwe job. Loopbaanbewegingen zijn een win-win-win voor alle betrokkenen. Het versterkt de werknemer in zijn loopbaan en inzetbaarheid, helpt organisaties in het flexibel afstemmen van de vraag naar en het aanbod van talent, vermijdt dat werknemers in een uitkeringsstelsel terecht komen én pakt de mismatch op de arbeidsmarkt aan.” 

Van jobzekerheid naar loopbaanzekerheid 

Vlaanderen heeft al langer het creëren van een permanente leercultuur hoog op de agenda staan. Loopbaanbewegingen- of mobiliteit zijn een belangrijk middel om de loopbaan van werknemers te versterken en vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Het is ook nodig om werknemers weerbaar te maken tegen een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. Denk maar aan digitalisering, vergroening of vergrijzing: jobs zullen veranderen, verdwijnen en nieuwe jobs zullen worden gecreëerd. Werknemers en werkgevers die inzetten op loopbaanversterking kunnen beter met transities en onverwachte omstandigheden omgaan. 

Wat zijn Transitiepunten? 

Een Transitiepunt is een partnerschap van diverse lokale actoren, denk maar aan opleidingsverstrekkers, sectorfondsen, HR-dienstverleners, sociale partners,... waar expertise en kennis rond de verschillende aspecten van transitievragen samen worden gelegd om een oplossing te voorzien op maat van de werkgever en werknemer. Ze richten zich op bepaalde clusters waar de economische bedrijvigheid en de vraag naar jobmobiliteit groot is, zoals bijvoorbeeld de haven, logistieke clusters rond havens, lokale bedrijventerreinen, de luchthaven… 

De Transitiepunten zullen werkgevers én werknemers van A tot Z ondersteunen in hun werk-naar-werk-vraagstukken. Dat kan gaan over transities binnen eenzelfde bedrijf of over bedrijven heen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van heel wat publieke of private dienstverlening: loopbaanbegeleiding, competentiechecks, opleidingen, outplacement, …. De Transitiepunten hebben de opdracht om proactief naar werkgevers en werknemers toe te stappen met dat brede instrumentarium om zo bedrijven en individuen met (nakende) transitievragen tijdig de nodige ondersteuning te kunnen bieden. 

Het project Transitiepunten bouwt verder op het VDAB-proefproject ‘Careerflow’. Daar werd succesvol geëxperimenteerd met dit soort dienstverlening. Zo liep er een project op Brussels Airport waar heel wat sectoren zich onder hetzelfde dak bevinden, maar soms een duwtje nodig is om elkaar te vinden. Met het nieuwe project is het de bedoeling om te komen tot een 7-tal Transitiepunten verspreid over heel Vlaanderen. De punten gaan binnenkort van start en zullen twee jaar lopen. Daarna wordt het project geëvalueerd. 

Loopbaanzekerheid als wapen in de strijd tegen de energiecrisis en een veranderende arbeidsmarkt 

Met dit project wil minister Brouns de persoonlijke impact van werkloosheid zo goed mogelijk opvangen en omvormen naar iets positiefs, om zo mogelijke periodes van werkloosheid in te korten of te vermijden. Met Transitiepunten ondersteunt de Vlaamse Regering volop mensen en ondernemingen op die cruciale momenten van verandering: carrièrewissels van individuen en herstructureringen van bedrijven. Zo kan er met Transitiepunten snel actie ondernomen worden, nog voor een dreigende herstructurering of faillissement.  

De Transitiepunten moeten daarnaast ook een antwoord bieden op mogelijke effecten van de energiecrisis op de Vlaamse arbeidsmarkt. Wanneer bepaalde bedrijven of sectoren te kampen hebben met een dalende productie, kunnen de Transitiepunten de mobiliteit van werknemers bevorderen. Energie-intensieve sectoren moeten mogelijks noodgedwongen hun productie terugschroeven. Met de begeleiding van een Transitiepunt kunnen de werknemers van deze bedrijven tijdelijk opgevangen en elders tewerkgesteld worden. Maar ook op permanente basis kunnen Transitiepunten carrièrewissels ondersteunen. Jo Brouns: “We moeten mensen vastgrijpen die noodgedwongen van job veranderen, maar ook mensen begeleiden die van job willen veranderen. Neem nu de energiesector. Sinds dit jaar zijn er voor het eerst meer mensen aan de slag in de sector van de groene energie dan van de traditionele energie. Dit gaat alleen maar verder evolueren. Met Transitiepunten kunnen we mensen bereiken die die wissel willen maken – of misschien in de toekomst zullen moeten maken.” 

Elk ontslag een kans 

Transitiepunten zullen aanspreekbaar zijn voor velen. Voor werknemers die op zoek willen naar nieuwe uitdagingen, maar ook voor diegene die noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe job. Voor een bedrijf dat nieuwe werknemers nodig heeft, maar ook een bedrijf dat misschien op termijn mensen zal moeten loslaten.  

Minister Brouns: “In een ideale wereld zien we de opzegperiode als een kans, maar vandaag dragen we die vaak als een soort schaamte met ons mee. In een ideale wereld staan we ook af en toe eens stil bij onze huidige loopbaan en prijzen we de momenten dat mensen iets nieuws zullen ontdekken en weer iets anders zullen bijleren. In een ideale wereld zijn we trots op vernieuwing of op loopbaanstappen. Al deze zaken worden pas mogelijk als we mensen ondersteunen en ervoor zorgen dat dit soort periodes van verandering niet stresserend en verontrustend hoeven te zijn. Dat wil ik met Transitiepunten bereiken. Durf dromen, durf proberen, durf leren – en ik zal ervoor zorgen dat u dat veilig kan doen.” 

Vorige
Vorige

Seizoenarbeiders komen van steeds verder naar Vlaanderen

Volgende
Volgende

Aantal sancties voor werkzoekenden neemt toe