Vlaams Opleidingsverlof leidt meer mensen dan ooit naar zorg

Drie jaar geleden werd na een hervorming van het Vlaamse opleidingsinstrumentarium het Vlaams Opleidingsverlof in het leven geroepen. Hiermee hebben werknemers het recht om afwezig te zijn op het werk voor het volgen van een opleiding, met behoud van loon. Eind vorig jaar werd het Jaarrapport Vlaamse Opleidingsincentives voor het schooljaar 2021-2022 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de opleiding “Bachelor in de Verpleegkunde” veruit de meest populaire opleiding is in het Hoger Onderwijs dat met de Vlaamse Opleidingsincentives gevolgd wordt. ‘Het is heuglijk dat steeds meer mensen kiezen voor zorg,’ concluderen Vlaams minister van Werk Jo Brouns en Vlaams minister van Zorg Hilde Crevits.

Het vroegere Betaald Educatief Verlof (BEV) werd in 2019 omgevormd tot het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) en is in het leven geroepen om werknemers het recht te geven om op eigen initiatief opleidingen te volgen tijdens de werkuren. Dit instrument focust zich voornamelijk op kortere opleidingen die combineerbaar zijn met een job, en waarvoor een kortere afwezigheid op het werk te verantwoorden is. Elke werknemer heeft recht op 125 uur per jaar, en met het “Gemeenschappelijk initiatiefrecht” wordt dit aantal zelfs verdubbeld, mits de betrokken werknemer een opleiding volgt op aanraden van de werkgever. Zo kan elke werknemer tot wel 250 uur opleidingsverlof genieten.

Sinds haar hervorming doet het Vlaams Opleidingsverlof het goed. Waar in het schooljaar 2019-2020 nog maar 45.288 werknemers gebruik maakten van dit initiatief, steeg het aantal werknemers met maar liefst 25% tot 56.535 werknemers vorig schooljaar.

Meer mensen kiezen voor zorgopleidingen

Opmerkelijk is de stijging in de opleidingen die binnen het Hoger Onderwijs aangeboden en gevolgd worden. Zo bestond maar 1,8% van het totale aantal opleidingen binnen het Betaald Educatief Verlof in het schooljaar 2018-2019 uit opleidingen in het Hoger Onderwijs. In het schooljaar 2021-2022 maken dergelijke opleidingen 12,4% uit van het totale aanbod binnen VOV. Het aantal werknemers dat het Vlaams Opleidingsverlof gebruikt om een opleiding in het Hoger Onderwijs te volgen stijgt daarbij tevens van 4.280 in het schooljaar 2019-2020 naar 6.433 in het voorbije schooljaar.

Binnen het Hoger Onderwijs staat de opleiding “Bachelor in de Verpleegkunde” met stip bovenaan. Met 1.035 mensen in het voorbije schooljaar doet deze opleiding het drie keer zo goed dan de tweede in de lijst, de bachelor in het bedrijfsmanagement, die 325 werknemers in opleiding telde.

De bachelor Verpleegkunde wordt dus steeds populairder. Met een stijging van maar liefst 56% in de voorbije twee schooljaren, mag het duidelijk zijn dat steeds meer mensen kiezen voor een opleiding die kan leiden tot een job in zorgsector. ‘Ik kan alleen maar aanmoedigen dat meer mensen kiezen voor een opleiding in de zorg,’ zegt minister Hilde Crevits.‘Dat het Vlaams Opleidingsverlof meer mensen ondersteunt om de stap richting de zorgsector te zetten, toont voor mij het belang van dit instrument aan,’ vult minister Brouns aan.

De afsluiters in de top tien van de meest gevolgde opleidingen in het Hoger Onderwijs via het Vlaams Opleidingsverlof zijn daarenboven ook nog eens zorgopleidingen. De opleiding “verpleegkunde basiszorg” en “initiatie verpleegkunde” zijn beide onderdelen van de graduaat Verpleegkunde. Alle gevolgde opleidingen in het Hoger Onderwijs via VOV die werknemers kunnen toeleiden naar een toekomstige carrière in de zorgsector zijn samen goed voor 1.590 werknemers vorig schooljaar.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘Meer dan ooit is de blijvende ontwikkeling van talenten essentieel. In een razendsnel veranderende arbeidsmarkt moeten we mensen hun competenties blijven bijspijkeren. Ook carrièresprongen moeten we aanmoedigen. Niet enkel biedt het opleidingsverlof een eerste stap naar deze sector met een aanzienlijk tekort aan handen, we geven mensen die al langer twijfelen om zich in te zetten in de zorgsector dat duwtje in de rug om een opleiding te starten en de sprong te wagen. Ik ben bijzonder trots dat steeds meer mensen hun weg vinden naar een opleiding in de zorg.’

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: ‘We hebben de voorbije tijd sterk ingezet op het toeleiden van zorgtalenten naar een job in de zorg- en welzijnssector. Voor wie als zij-instromer nog niet over de juiste kwalificaties beschikt, bestaan er verschillende opleidingen. Het Vlaams Opleidingsverlof biedt voor deze opleidingen de ideale aanvulling. Ik ben dan ook zeer enthousiast dat deze zorgtalenten de weg naar het Vlaams Opleidingsverlof vinden en uiteraard ook dat verpleegkunde de meest gekozen opleiding is.’

Vorige
Vorige

Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

Volgende
Volgende

Dienstenchequesector herstelt van coronacrisis