Opnieuw gratis inzameling van asbestdaken voor landbouwbedrijven

Landbouwers kunnen opnieuw een aanvraag doen bij de OVAM om hun asbestdak kosteloos te laten ophalen. In totaal werden na eerdere oproepen al 2.716 asbestdaken opgehaald. 820 ophalingen staan nog op de planning. Met deze nieuwe oproep kunnen nog eens 1.200 extra ophalingen verwezenlijkt worden. De OVAM en de sectorpartners ABS, Boerenbond en VAC moedigen land- en tuinbouwers aan om mee werk te maken van asbestveilige landbouwgebouwen.

In de land- en tuinbouwsector zijn nog veel asbestdaken te vinden. Uit de databank asbestattesten van de OVAM blijkt dat slechts 26% van de landbouwbedrijven reeds asbestveilig is. Daarom merkt de OVAM een blijvende interesse bij land- en tuinbouwers om het asbestdak kosteloos te laten ophalen. In het versterkt actieplan asbestafbouw (2023) koos de Vlaamse Regering er voor om de ondersteuning in deze sector verder te zetten. Met het voorziene budget contracteerde de OVAM in 2025 opnieuw een inzamelaar om bij 1.200 extra landbouwers het asbestdak in te zamelen. 

Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns: "Veel landbouwers hebben ons de voorbije maanden rechtstreeks of via hun organisaties laten weten dat ze verder werk willen maken van asbestveilige stallen en loodsen. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat we dit opnieuw kunnen aanbieden. Dankzij deze gratis ophaling helpen we boeren om op een veilige en betaalbare manier hun asbestdaken te verwijderen. Dit is een belangrijke stap om onze landbouwbedrijven gezonder en toekomstbestendiger te maken."

Sectorprotocol landbouw

Via het sectorprotocol asbestveilige landbouwdaken laten land- en tuinbouwers kosteloos asbestcementafval van hun verwijderde asbestdaken ophalen door een inzamelaar van de OVAM. De inzamelaar brengt het naar een vergunde stortplaats. Landbouwers moeten na de aanvraag binnen het jaar hun asbestdak (laten) verwijderen en de ophaling inplannen. Landbouwers organiseren zelf, of met een dakwerker, het verwijderen en plaatsen van een nieuw dak. De OVAM informeert land- en tuinbouwers hierbij om dit veilig te doen. Zo helpen we de sector versneld asbestveilige landbouwgebouwen te realiseren.

Inzameling landbouwdaken in cijfers

Sinds de start van het sectorprotocol lieten al 2.716 landbouwers hun asbestdak ophalen en nog 820 staan op de planning. De sector verwijderde sinds de opstart van het sectorprotocol al 1.730.836,25 m² asbestdaken. Een oppervlakte die overeenkomt met 223 voetbalvelden. De meeste landbouwers renoveren (77,14%), een minderheid gaat voor sloop (9,68%) of herbouw (13,18%). Bij renovatie en herbouw kunnen landbouwers voor het nieuwe dak vaak ook gebruik maken van VLIF-ondersteuning en de Fluvius-premie voor de plaatsing van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes.  

Hoe aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via een webformulier op de website van de OVAM: https://ovam.vlaanderen.be/ondersteuning-voor-land-en-tuinbouw Landbouwers kunnen een voorkeurperiode aangeven, maar moeten binnen het jaar de inzameling laten doorgaan. Zo geeft de OVAM aan alle landbouwers die op korte termijn werk willen maken van hun asbestdak alle kansen. 

Bij vorige oproepen was de interesse steeds heel groot, waardoor je snel moest zijn om te van het aanbod gebruik te maken. Landbouwers kregen de mogelijkheid om hun contactgegevens achter te laten op een lijst om op de hoogte te blijven van nieuwe oproepen. Ook nu zal de OVAM opnieuw een contactlijst voorzien op deze webpagina wanneer het aantal plaatsen is bereikt. Bij lancering van de nieuwe oproep, brengt de OVAM iedereen op deze contactlijst op de hoogte van de nieuwe oproep om zich aan te melden voor een asbestdakinzameling.

Vorige
Vorige

ForNaLab (UGent) wint de Sustainability Research Award Rudi Verheyen 2024

Volgende
Volgende

Vlaams Industrieplan zet in op kernenergie, innovatie, decarbonisatie en talent